Dua pelajar IPTA maut cuba buat pusingan U

Pelajar Universiti Malaysia Sabah maut dalam kemalangan

P/s : Malang tidak berbau. Diharap kita semua mengambil iktibar dari kemalangan ini. Berhati-hati sentiasa sewaktu memandu. Semoga kedua-dua mereka yang maut dalam kejadian tersebut diampuni oleh Tuhan yang maha kuasa.

KOTA KINABALU : Dua pelajar Universiti Malaysia Sabah meninggal di tempat kejadian apabila kereta Perodua Viva yang mereka naiki telah dirempuh oleh sebuah bas ekspres di jalan pintas Tuaran berhampiran SK Bandaraya , dekat sini semalam. Pelajar tersebut merupakan pelajar tahun tiga yang mendaftar masuk pada tahun 2011 dan mengambil bidang Pengajian Ekonomi.


Mangsa-mangsa telah dikenal pasti sebagai pemandu Viva , Shazwan Hazlami bin Sharidzuan , 23, dari Taman Indah Jaya , Sandakan, dan Norashila bte Abdullah , 23, dari Miri, Sarawak.

Bomba dan Penyelamat kakitangan cuba untuk membebaskan badan-badan dari kereta yang rosak teruk.
Dilaporkan bahawa Shazwan dan Nurashila sedang menuju ke Kampung Gudon di Menggatal melalui jalan pintas Tuaran.

Kereta Perodua Viva datang dari arah Sepanggar dan cuba membuat pusingan U berhampiran SK Bandaraya di persimpangan lampu isyarat apabila bas ekspres, dengan kira-kira 38 penumpang, menuju ke Tawau dari pusat bandar, merempuh dan mengheret kereta kira-kira 50 meter.

Mangsa-mangsa meninggal dunia serta-merta di tempat kejadian kerana kecederaan parah di kepala dan badan.

Ia mengambil masa kira-kira setengah jam untuk kakitangan Jabatan Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat untuk mengeluarkan mayat mereka dari kereta yang rosak teruk.

Ketua Polis bandar ACP Jauteh Dikun berkata mayat mangsa telah dibawa ke Hospital Queen Elizabeth untuk bedah siasat dan ahli keluarga mereka telah dimaklumkan .

Jauteh menambah bahawa 40 orang yang berada di dalam bas ekspres, termasuk pemandu dan pemandu tidak mengalami sebarang kecederaan .

Beliau berkata kes itu disiasat di bawah Seksyen 41 (1 ) Akta Pengangkutan Jalan 1987, dan menggesa saksi untuk tampil ke hadapan untuk membantu polis dalam siasatan.

Sumber : Theborneopost.com.my

Author: Bungkilan

A philosopher, animal lover, tactical genius and computer expert. I'm inspired by the simple things in life.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *